Οι Παραλίεςfff

Οι παραλίες των Σπαρτιών, "Κλιματσιάς" και "Θερμάντις", είναι ιδανικές για τους λάτρεις των καθαρών παραλιών (ρηχά και ζεστά νερά).

Δεν απέχουν πολύ, αλλά η κλίση του εδάφους απαιτεί καλή φυσική κατάσταση για να τη κάνει κάποιος με τα πόδια. Εντυπωσιακή είναι θέα της παραλίας από γεωλογικής πλευράς, καθώς πολύ κοντά σε αυτή υπάρχει ένα υπερθαλάσσιο σημείο σύγκρουσης γεωλογικών πλακών. Στο βραχώδες τμήμα της παραλίας ο βράχος είναι εξαιρετικά λείος και το ανάγλυφο κατακόρυφο.

Η παραλία των Σπαρτιών...από ψηλά!

Η παραλία των Σπαρτιών ή Κλειματσιάς αποτελείται από δύο αμμουδιές που χωρίζονται από έναν μικρό λιμανάκι στη μέση, στο οπόιο δένουν βάρκες και ψαροκάικα. 
 
Η αριστερή πλευρά, ονομάζεται Χατζόκλι και πάνω από τα διάφανα νερά, υψώνονται ψηλοί εντυπωσιακοί βράχοι από σκληρό πηλό που προσδίδουν μια εξωτική διάσταση στο τοπίο.

Δεξιά βρίσκεται η κύρια αμμουδιά με ρηχά, ζεστά, και διάφανα νερά, ότι πρέπει για ένα χαλαρωτικό μπανάκι.

Οι φωτογραφίες είναι από τον Φραγκισκάτο Ηλία, τραβηγμένες, ψηλά από τον βράχο Χατζόκλι, αγναντεύωντας αυτή την εντυπωσιακή θέα.
Στην εκκλησία της Παναγίας μέχρι και τους σεισμούς του 1953 υπήρχαν μερικά κομμάτια παλιά ξύλα. Κατά την παράδοση τα ξύλα αυτά ήταν από το ξυλοκρέβατο του Εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού όταν είχε περάσει και από τα Σπαρτιά κατά την περιοδεία του εις την Κεφαλονιά και τα χωριά της Λειβαθούς περί το 1777. Η ίδια παράδοση έλεγε ότι άλλοτε εις περιόδους ανομβρίας λιτάνευαν αυτά τα ξύλα, έκαναν παρακλήσεις στο ύπαιθρο και έβρεχε. Μετά την κατεδάφιση της εκκλησίας τα ξύλα αυτά χάθηκαν και έτσι έσβησε και η παράδοση η σχετιζόμενη με την παρουσία του Πατρο-Κοσμά εις τα Σπαρτιά.
Image

Credit:Δίλλαλος

Σπηλιά στον Κάβο Λιάκα

Η Σπηλιά στον Κάβο Λιάκα είναι ακόμα ένα από τα στολίδια που η φύση έχει δημιουργήσει στην Κεφαλονιά. Ένας μοναδικός γεωλογικός σχηματισμός, ακριβώς στο σημείο της ακτής που ενώνεται με τη θάλασσα. Τα Σπαρτιά και η παραλία τους έχουν την τύχη να φιλοξενούν τη Σπηλιά στον Κάβο Λιάκα, αυτό το γεωλογικό σχηματισμό, που συγκεντρώνει τα βλέμματα των επισκεπτών.

Βρίσκεται στη νότια ακτή της Κεφαλονιάς, στη Λειβαθώ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν τη Σπηλιά στον Κάβο Λιάκα «έργο τέχνης», σμιλεμένο από τη φύση, το μεγαλύτερο καλλιτέχνη! Καθώς το νερό της θάλασσας εισχωρεί στην ξηρά, με έναν πολύ περίτεχνο τρόπο, η Σπηλιά στον Κάβο Λιάκα το αγκαλιάζει σαν σήραγγα, ανοίγοντας το δρόμο προς το πέλαγο.

Οι αρχές και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν φροντίσει το περιβάλλον, έτσι ο χώρος γύρω από τη Σπηλιά στον Κάβο Λιάκα είναι επισκέψιμος και προσβάσιμος από όλους, με ένα μικρό γεφυράκι να προσφέρει και ασφάλεια, αλλά και τη δυνατότητα καλύτερης παρατήρησης προς αυτό το αξιοθέατο της φύσης της Κεφαλονιάς.

Λιάκας

Στην παραλία του Λιάκα δεξιά όπως κατεβαίνουμε και δίπλα στα βράχια μέσα στη θάλασσα βρίσκεται ένα σιδερένιο Φανάρι ύψους περίπου 2 μέτρων. Αυτό ήταν τοποθετημένο στην άκρη της πλάκας του Λιάκα για να φαίνεται το ακρωτήρι, δούλευε με καντηλάκι με λάδι και γύρω - γύρω είχε καθρέφτες για να αντανακλά το φως. Πριν από το σεισμό του 1953 έχει πέσει μέσα στο νερό. Όταν τα νερά είναι γαλήνια είναι ορατό πάνω από την πλάκα του Λιάκα.

Πολιτιστικός Σύλλογος Σπαρτιών Το Σπάρτο © 2024

Σύλλογος Το Σπάρτο

Πολιτιστικός Σύλλογος Σπαρτιών - Το Σπάρτο